Program


MINDENKI FŐSZEREPLŐ - KREATIVITÁS. BENNED - a Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték

MINDENKI FŐSZEREPLŐ - KREATIVITÁS. BENNED - a Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték

A playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást, a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, közvetít a nézők, a szereplők és a mesélő között.

Miért érdemes részt venni egy playback-színházi előadáson? Miért érdemes mesélni?
•    Mesélésünk egyben újraélés.
•    A közös alkotás önbizalmat és bizonyosságot tud adni nézőknek, színészeknek egyaránt.
•    A mesélő önmagát látja viszont a színpadon, ezzel figyelmeztetjük a nézőket: MINDENKI FŐSZEREPLŐ a saját életében!
•    Közösségépítő ereje van, egymást tanítjuk a történeteinkkel.
•    Nőhet toleranciaszintünk: a történetek mentén felismerhetjük, hogy milyen hasonlóságok és különbözőségek mentén éljük az életünket.
•    Kiderülhet számunkra, hogy milyen sok szálon kötődünk egymáshoz: az érzelmeink, vágyaink, céljaink, félelmeink és az elmesélt történeteink összekötnek bennünket.

társulatvezető, játékmester: Kiss György Ádám

Magyarországon 1992-ben Kiss György Ádám alapította az első playback-színházat, Rögtönzések Színháza névvel, vagyis ebben az évben ünnepeljük a magyarországi playback-színházi mozgalom megszületésének 25 éves évfordulóját. Az elmúlt 25 évben 50 társulat jött létre országszerte, jelenleg 25 playback-színház tart előadásokat rendszeresen. A módszer elterjedt a világ minden részén, jelenleg 250-300 aktív társulat van világszerte. Kétévente európai szintű konferenciát tart a közösség, 2017-ben Magyarországon volt ez a találkozó.